ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال ۱۴۰۰،
اپلیکیشن های ایرانی، همچنان قربانی تحریم
در صورتیکه حذف اپلیکیشن های ایرانی از فروشگاه های آنلاین سابقه ای چند ساله دارد، سال قبل نیز تعدادی از این برنامه ها به بهانه تحریم و برخی دیگر به سبب ریپورت گسترده از طرف کاربران، از گوگل پلی حذف شدند.
به گزارش سایت شیک به نقل از ایسنا، نبرد شرکت های خارجی و فروشگاه های آنلاین آمریکایی با اپلیکیشن های ایرانی حدودا از سال ۱۳۹۶ شروع شد؛ زمانی که اپل تنها چند ماه بعد از گشودن درهای فروشگاه آنلاین خود به اپلیکیشن های ایرانی در سپتامبر ۲۰۱۶، با فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای تحریم مقابل ایران، برخی اپلیکیشن های ایرانی را از اپ استور حذف نمود. موضوع حذف اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور حل نشده بود که گوگل نیز به فاصله ی دو هفته بعد از اپل و در اقدامی مشابه، نرم افزارهای ایرانی را از گوگل پلی -فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اندرویدی- با توجیه مشابه تحریم های دولت آمریکا مقابل ایران حذف نمود.
همان زمان محمدجواد آذری جهرمی -وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم- اعلام نمود حذف برنامه های ایرانی از اپ استور را بطور قانونی پیگیری می کند. همین طور بعد از آن امیر ناظمی -رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات- درباره اقدامات لازم برای حل این مشکل، به پتانسیل های قانونی موجود در عرصه بین المللی اشاره نمود. با این وجود، در نهایت اعلام نشد که پیگیری قانونی دراین زمینه انجام شده یا خیر، یا این که این پیگیری ها به چه نتیجه ای رسیده است.
در ادامه مشکلات پلت فرم های ایرانی به سبب تحریم، شهریورماه سال قبل بود که اخبار جدیدی از حذف اپلیکیشن های ایرانی منتشر گردید. حذف اپلیکیشن های ایرانی از گوگل پلی با «روبیکا» آغاز شد و پس از آن به «ذره بین»، «آپارات»، «فیلیمو»، «بلد» و «طاقچه» رسید. بعد از آن، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم که بتازگی در جایگاه وزارت قرار گرفته بود، در اطلاعیه ای عنوان کرد: «وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، یک جانبه گرایی پلت فرم های آمریکایی و تحریم ناعادلانه مقابل زیست بوم فناوری و فضای مجازی کشور را به شدت محکوم می کند و کمترین پاسخ معقول به تحدید و مسدودسازی صورت گرفته را توسعه و کاربردی شدن همه جانبه دستاوردهای بومی در فضای مجازی می داند.»
ساترا (سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر) نیز در اطلاعیه ای اعلام نمود: «ساترا با محکومیت این اقدامات، پیگیری های خودرا درباب پلت فرم های صوت و تصویر حذف شده بصورت جدی دنبال می کند و با توجه به این که این سیاست ها فقط به حوزه صوت و تصویر فراگیر محدود نشده، با بهره گیری از ظرفیت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت امور خارجه، معاونت حقوقی رییس جمهور و مرکز ملی فضای مجازی، یک حرکت بین دستگاهی را برای احقاق حقوق فعالان تکنولوژی و این صنعت پیگیری می کند.» همین طور مرکز ملی فضای مجازی ضمن انتقاد از این تصمیم گوگل، اعلام نمود که این مساله را از مجاری بین المللی پیگیری حقوقی خواهدنمود و در صورت نپذیرفتن گوگل و تکرار آن مانع فعالیتش در بازار ایران خواهد شد.
درباره علت حذف این اپلیکیشن ها، موارد مختلفی عنوان شد، یکی از این موارد تحریم ها بود و مدیران تعدادی از این اپلیکیشن ها، به ایمیل گوگل در خصوص نداشتن امکان استفاده از گوگل پلی به سبب بند ۱۶.۵ قوانین توسعه دهندگان اشاره کرده بودند، بندی که می گوید «محصولاتی که روی گوگل پلی قرار می گیرند ممکنست مشمول قوانین صادرات، تحریم و مقررات ایالات متحده و دیگر حوزه های قضایی باشند» گرچه با شروع ریاست جمهوری جو بایدن و احتمال بازگشت امریکا به برجام مطرح می شد، این امیدواری وجود داشت که شاید سرنوشت متفاوتی برای شرکت های فناوری در ایران رقم بخورد، اما آخرین رویداد حذف پلت فرم های ایرانی نشان داد این مشکلات ناعادلانه تحریمی مقابل شرکت های ایرانی همچنان ادامه دارد.
البته دلیلهای دیگری هم درباره حذف این اپلیکیشن ها مطرح بود، همچون این که تعدادی از کاربران به دلایلی همچون ایجاد اکانت های جعلی بدون اجازه و اطلاع در بعضی پلت فرم ها و یا دریافت تبلیغات پیامکی آزاردهنده، همین طور در مورادی رعایت نکردن کپی رایت، مبادرت به ریپورت گسترده این برنامه ها در گوگل پلی کرده و زمینه حذف آنها را فراهم نموده بودند. اتفاقی که قبل از این با دلیلهای مشابهی همچون رعایت نکردن موارد امنیتی، برای نسخه های غیررسمی تلگرام فارسی در گوگل پلی افتاده بود.
منبع: سایت شیك
این مطلب سایت شیک را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب